People make Glasgow.

Det er vigtigt at nyde turen

Vi kom i kontakt med Scott og hans kæreste Jasmine gennem hans fars partner og nogle danske venner. Scott er fireogtyve, og Jasmine er to år ældre. Scott blev for nylig udlært som elektriker, og han er passioneret fan af det lokale fodboldhold Celtic. Jasmine er glad for at arbejde med administration i en virksomhed, der producerer vedvarende energi. Scotts livshistorie var i fokus, og Jasmine supplerede. Vi talte med dem i vores autocamper i Glasgow, hvor de begge er vokset op.

A bowl of bananasScott.

Jeg vil gerne rejse

Jeg står op om morgenen og går på arbejde fra kvart i otte til kvart i fem, hvis jeg ikke har overarbejde. Min arbejdsplads i firmaet Aggreko er kun fem minutter fra vores hus. Det er et verdensomspændende firma, som blandt andet producerer strøm til stadioner og sportsbegivenheder. De lavede midlertidig elektricitet til OL i London 2012 og skal gøre det samme til OL i Japan 2020.

Jeg har arbejdet der i syv måneder nu. Jeg er ansat hos en underleverandør, hvor de fremstiller generatorer. De mennesker, der har kontakt direkte med Aggreko, kan søge om at rejse. Et par af mine kolleger er i Japan lige nu til Rugby World Cup, hvis noget går galt med strømmen, så ordner de det. Jeg vil også gerne kunne rejse til udlandet med mit job. Ellers får du ikke lige mulighed for at rejse til Japan nogle dage, vel? Jasmine og jeg tager til New York på ferie i en uge i januar, og vi glæder os meget til det. Jasmine nok lidt mere end mig.

Fodbold bliver en lidenskab

Min største hobby er at følge Celtic. I Glasgow er Celtic og Rangers de to store fodboldhold, det er svært at forstå engagementet, hvis du ikke er en del af det. Jeg er parat til at køre lige meget hvor hen fem timer i bus for at se en af Celtics kampe. Jeg ser dem sandsynligvis to eller tre gange om måneden. Jeg spillede selv fodbold, men det kom til et punkt, hvor mit liv som aktiv sportsmand og interessen for Celtic kom i konflikt, og så valgte jeg Celtic.

Min far tog mig med til min første kamp, ​​da jeg var omkring fem, og jeg håber at kunne tage mine børn med en dag. Fodbold bliver en lidenskab, og det er meget vigtigt i det her land. Scott forstår fuldt ud den begejstring, vi oplevede, da Liverpool kom hjem efter at have vundet European Champions League Cup. Jasmine tilføjer, at hun kun har set en af ​​Celtics kampe og det på en regnvejrsdag, hvor de spillede elendigt.

Celtic blev dannet i 1888 for at hjælpe med at brødføde fattige irske indvandrere i den østlige del af Glasgow, og klubben har altid haft stærke forbindelser til Irland. Celtic er generelt blevet opfattet som en katolsk klub, hvorimod rivalerne Rangers er protestantiske. Det skabte en enormt kløft, som både er lidenskabelig og ond. Jeg har venner, der støtter det andet hold. Oprindelig var jeg praktiserende katolik og blev døbt som fjortenårig, men nu er jeg ikke aktiv længere. Jasmine fortæller, at hun aldrig har været religiøs.

For tre måneder siden begyndte jeg at dyrke Muay Thai eller Thaiboksning, det er temmelig svært, og som begynder fik jeg blå mærker, men jeg nyder det. Jasmines far har et lille motionsrum i sin garage fem minutter fra vores hus, og der træner jeg også et par gang om ugen.

Det er almindeligt for unge mennesker i Glasgow at stifte hjem i det område, hvor de er vokset op. Vi købte vores hus i Dumbarton, hvor Jasmine kommer fra i oktober sidste år. Det ville have været dyrere at købe et, hvor jeg er vokset op. Vi boede hos vore forældre for at spare op til det, og de hjalp os også økonomisk. Det er dejligt at have eget hus, vi har været meget heldige. Vi er undtagelsen, ikke normen.

Jasmine har en lille Yorkshire terrier, den er som et barn hjemme hos os. Vi deler madlavningen nogenlunde, men ikke rengøringen. Jasmine er et meget propert menneske, jeg er lidt doven og forsøger at undgå det. Hvis du havde spurgt mig for nogle år siden, om jeg ville have et job, et hus og et fast forhold i en alder af fireogtyve, ville jeg ikke have troet det.

Vi tog til Berlin to gange

I ferierne rejser vi. På vores første ferie var vi i Spanien for at solbade, men det var ikke rigtig noget for os. Vores næste ferie gik til Berlin, vi havde lært om første og anden verdenskrig i skolen, og det var virkelig interessant at opleve koncentrationslejren Sachenhausen og de andre historiske seværdigheder. Berlin er sandsynligvis den mest dynamiske by, vi har været i. Vi var der to gange på et år. Da vi var i Berlin, spillede Celtic, og det lykkedes at finde en pub, hvor jeg kunne følge kampen. Her har Jasmine en kommentar, det var på min fødselsdag, og pubben var ikke i centrum, men i en lille gade i udkanten af byen.

I vores sidste ferie besøgte vi Krakow i Polen. Vi anbefaler at se saltminerne og Oskar Schindlers fabrik med nogle af gravstenene fra Krakows ghetto. Vi tager ikke ture i det skotske højland, det er alt for dyrt.

Jeg var lærenem

Jeg er født og opvokset i Milngavie, hvor min mor bor. Jeg voksede op sammen min yngre bror og søster, som stadig bor hos min mor. Der gik jeg i folkeskole i syv år og gymnasiet i seks. Mine forældre blev skilt, da jeg var fire eller fem, men jeg var så heldig, at de kom godt ud af det med hinanden. Jeg var sammen med min far og hans partner Alex i weekenden og gik til messe og fodbold.

Jeg klarede mig godt i skolen og nød det. Jeg blev aldrig mobbet og har stadig mine venner fra folkeskolen. Efter skolen kom jeg på en erhvervsskole for at blive elektriker, og jeg fik en læreplads i 2014. Jeg var ret boglig og syntes, det var let at lære mit fag. Jeg var også heldig at møde en masse dygtige elektrikere, som lærte fra sig, i et firma med en bred vifte af opgaver. Min ekspertise er generel, det gør det lettere at finde et job.

I mit andet læreår blev jeg kåret som årets bedste lærling på min skole, jeg var meget glad for, at mit hårde arbejde blev anerkendt. Jeg blev udlært som elektriker i august sidste år og fik job i H F Electrical, hvor jeg havde været lærling. Efter et stykke tid blev jeg fyret. Da vi havde eget hus, var det vigtigt, at have en indtægt, og jeg var så heldig at finde et bedre job på halvanden uge.

Jeg kan godt lide mit fag, men jeg mener, ​​man arbejder for at leve, man lever ikke for at arbejde. Mit arbejde er ikke min hobby, du skal også gøre andre ting og hygge dig i fritiden. Det er en vigtig balance.

Jasmine og jeg mødtes i november 2014, vi fandt hinanden på datingappen Tinder. Jeg kan ikke bare gå hen og tale med en kvinde på en pub, så det var lettere at bygge bro den måde. Vores forhold blev officielt nytårsaften. Vi skal fejre vore fem år sammen, når vi er New York i januar, og Celtic spiller ikke til den tid!

Jeg er skotsk, ikke britisk

Når jeg taler om identitet, tænker jeg ikke først på nationalitet. At støtte Celtic er nok vigtigere for mig. Jeg gætter på, at min familie kom fra Irland for nogle generationer siden, men det har jeg aldrig undersøgt. Det vil jeg måske gøre, når jeg bliver ældre. Jeg betragter mig afgjort som skotsk ikke som britisk, og jeg stemte for skotsk uafhængighed i 2014. I 2016 stemte jeg remain, hvis Storbritannien forlader EU er der stor sandsynlighed for, at et flertal vil stemme for skotsk uafhængighed.

Englænderne lider af storhedsvanvid, siger Jasmine. Brexit er resultat af en protestafstemning, folk ville lukke grænserne. Der er ret meget racisme i England, de er bange for, at folk kommer fra udlandet for at tage deres velfærd. Men mange udenlandske sygeplejersker og andre velfærdsarbejdere forlader måske landet, hvis Brexit bliver en realitet. Vi kan godt lide at se Skotland som et mere åbent og mangfoldigt land.

Jeg lærte fra en ung alder ikke at synes om konservative, det er vist ret almindeligt. De politiske partier er på en måde ansigtsløse, det samme parti med forskellige slips, tilføjer hun. Jasmine stemte ikke for skotsk uafhængighed i 2014, men vil gøre det, hvis der kommer en ny folkeafstemning. Hun mener, at debatterne om den første folkeafstemning var hårde, og tror, at mange stemte ja til uafhængighed, fordi de havde set Mel Gibsons film ”Braveheart” om William Wallace og den første skotske uafhængighedskrig i middelalderen. Men spørgsmålet om uafhængighed er svært og hverken sort eller hvidt.

Om fem ti år håber jeg, at Jasmine og jeg stadig er sammen, og jeg tror, at mine hobbyer vil være de samme. Jasmine er måske uheldig nok til at få mig til at fri til sig en dag. Vi har nok også fået børn og en hund mere. Jeg kan godt lide at tro, at vi fortsætter ad den vej, vi er startet på. Om ti år vil vi sandsynligvis også være en anelse klogere.

Hvis Storbritannien forlader EU, håber jeg, at Skotland bliver uafhængigt og medlem af EU, men det bliver selvfølgelig også svært. Jeg tror, ​​at hvis der kom en ny folkeafstemning om Brexit, så ville flertallet stemme remain.

Den eneste der er sikkert er usikkerheden, vi må vente og se. Det er vigtigt at nyde turen, er Scott og Jasmine enige om.

A bowl of bananasJasmine og Scott.

Tilbage til Storbritannien.

September 2019